Even voorstellen

Ik ben Maaike Hopman (1976) acupuncturist, herbalist, mindfulness trainster en moeder van 2 dochters waarmee ik met mijn lieve vriend samenwoon. Voordat ik kinderen kreeg heb ik, na mijn sportopleiding, veel gereisd, waaronder een jaar backpacken in Australie en Nieuw Zeeland (2001-2002),       4 maanden acupunctuur stage gelopen in Australie (Perth 2005), gereisd in Z-O Azie gereisd en Guatemala, 2 weken stage gelopen in een TCM (Traditoinal Chinese Medicine) ziekenhuis in Qing Dao, China (2018). Mindfulness opleiding (instituut voor mindfulness). Vrijheid en avontuur zit in mijn bloed. Of het nu een reis naar buiten of naar binnen is. 

In 2007 ben ik afgestudeerd aan de Academie Qing Bai (HBO) voor Acupunctuur en Westerse Medische Basis Kennis (HBO). Datzelfde jaar startte ik met mijn praktijk Pure Mai Acupunctuur in Nijmegen. Vanaf het moment dat ik met de opleiding begon voelde het als ‘thuiskomen’, ik was nieuwsgierig naar hoe acupunctuur werkt, hoe je klachten kan verhelpen doormiddel van acupunctuur en naar de holistische denkwijze. De mens zien als een geheel vind ik een zeer fascinerende benadering. Elk mens is uniek en heeft een persoonlijke behandeling nodig. Het is voor mij steeds weer een uitdaging om samen deze ‘puzzel’ op te lossen met behandelingen en samen te kijken wat je er zelf aan kan doen. Door te kijken naar je leefwijze zoals voeding en hoe je omgaat met emoties.

In 2008 heb ik de 1-jarige cursus Chinese voedingsleer gedaan en in 2011 ben ik me gaan specialiseren in hormonale klachten bij vrouwen. Ik was toen voor de tweede keer zwanger, nadat ik een miskraam had gehad. Ik kan me daardoor goed inleven in wat vrouwen doormaken als ze een zwangerschapswens hebben maar het niet vanzelf lukt. En ook hoe het is om zwanger te zijn met de bijbehorende klachten en natuurlijk de ervaring van een bevalling. Steeds ben ik weer dankbaar als ze mede door de behandelingen zwanger worden en ze een voorspoedige zwangerschap en bevalling hebben.

Daarnaast heb ik me gespecialiseerd in diverse pijnklachten met een speciale acupunctuur methode die effectief pijn behandeld. Deze behandelwijze is zeer effectief. Het kan de pijn snel verminderen. Het geeft me veel voldoening om mensen, met soms langdurige pijnklachten, op deze manier te kunnen helpen.

Al gauw merkte ik dat Chinese kruiden een belangrijke aanvulling is op het resultaat van de behandeling. In 2012 heb ik de 2- jarige opleiding voor Chinese kruiden gedaan bij International Lectures. Inmiddels heb ik ervaren dat de combinatie van kruiden en acupunctuur mooie resultaten oplevert.

Wat ik zo mooi vind aan deze geneeswijze is de systemische aanpak. Een klacht heeft te maken met meerdere factoren die invloed op elkaar hebben. Fysieke gesteldheid, geestelijke gesteldheid, de relatie die je hebt met familie en/of partner maar ook weersomstandigheden zijn voorbeelden van factoren die invloed kunnen hebben op een klacht. Door met deze factoren rekening te houden kan er een aanpak op maat gerealiseerd worden. Bewustwording van gedrag is ook een belangrijke factor in de behandeling. Ik ben ervan overtuigd dat dit invloed heeft op zowel je psyche als fysiek. Emoties en wat voor een invloed dat op onze gezondheid heeft vind ik ook fascinerend. Inmiddels heb ik 10 jaar ervaring in yoga en meditatie. Wat voor mij zeer krachtig werkt. Het heeft mij milder gemaakt naar mezelf en naar anderen, ik kan gelijkmoediger omgaan met stress en het geeft mij meer verbinding met mezelf en alles om me heen.

Ik kreeg meer behoefte aan verdieping in het mediteren. In 2017 ben ik bij meditatiegroep gekomen waardoor ik nu dagelijks mediteer. In 2018 heb ik de 8-weekse mindfulness training (MBSR) gedaan, waar ik erg enthousiast over ben. Zo enthousiast dat ik de opleiding tot Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) Trainer bij het Instituut of Mindfulness (HBO) heb gedaan en inmiddels gecertificeerd mindfulness trainer ben. 

 

 

 

Opleiding/Cusussen

2003-2006 Acupunctuur opleiding

2006-2007 Medische Basis Kennis (MBK)

2008-2009 Chinese Voeding

2010/2011 Menstruatieklachten, infertiliteit, zwangerschapsklachten, overgangsklachten

2013-2015 Chinese kruiden

2015-2016 Medische Basis Kennis (CPION geaccrediteerd)

Maart ‘16 Zwangerschapsklachten (Debra Betts)

Maart-Dec ‘17 Shang Han Lun (Loed Rakels)

Juli ’18 stage in een ziekenhuis in Qing Dao, China

Nov ‘18 Wandeling door het innerlijke landschap (Yan Schroen)

Feb-maart 2019 Effectief pijn bestrijden deel 1/2/3 (Kris Oosting)

Maart ’19 t/m juni ’20 Opleiding voor MBSR trainer (Instituut voor Mindfulness)

Om lid te blijven bij de beroepsvereniging Zhong volg ik regelmatig bijscholingen voor acupunctuur, kruiden, MBK en intervisie om voldoende punten te halen. Naast bovenstaande opleidingen/cursussen heb ik meer cursussen gevolgd die te veel zijn om allemaal te benoemen. 


Wat kun je van mij en de behandeling verwachten?
Tijdens de behandeling heerst er een rustige en ontspannen sfeer. Een moment van onthaasten. Met een rustige, aandachtige, ‘down to earth’ benadering en een vrolijke noot geef ik de behandeling. Bij de intake luister ik met aandacht naar je verhaal. Met wat concrete vragen stel ik de diagnose vast. Op een eenvoudige manier leg ik uit wat de diagnose inhoud en wat voor een effect de behandeling zal hebben. Daarnaast kun je advies krijgen wat betreft leefstijl en voeding. Op je gemak voelen is een pre. Mocht je de acupunctuur naaldjes spannend vinden, dan houd ik daar rekening mee. Afhankelijk van de klacht wordt naast de acupunctuur gebruik gemaakt van moxa, cupping en massage en indien nodig worden er chinese kruiden voorgeschreven om sneller tot een goed resultaat te komen. Mocht het nodig zijn verwijs ik je door naar een geschikte therapeut of huisarts.