Even voorstellen

Ik ben Maaike Hopman (1976). Van jongs af aan is gezond zijn en de invloed die je daar zelf op kan uitoefenen belangrijk voor mij. In mijn jonge jaren heb ik op hoog nivo geturnd en aansluitend ben ik een sportopleiding gaan volgen waar ik een aantal jaren in heb gewerkt. Ik wilde wel verder studeren, maar ben eerst gaan reizen.

Tijdens mijn reizen in Australië, Nieuw Zeeland en Z-O Azië ben ik in contact gekomen met acupunctuur en chinese kruiden. Ik vond het fascinerend dat deze behandelwijze klachten op een natuurlijke manier klachten kan verhelpen. Daar wilde ik meer van weten. Eenmaal terug in Nederland ben ik de acupunctuur opleiding gaan volgen. In 2007 ben ik begonnen met mijn praktijk en me door ontwikkeld. Intussen heb ik de opleiding chinese kruiden en voedingsleer afgerond, vele gerichte bijscholingen gedaaneen half jaar stage gelopen in Australië en in de zomer van 2018 stage gelopen in een TCM ziekenhuis in China. Deze stage was zeer leerzaam en heeft me erg geinspireerd. Op mijn blog kun je mijn ervaringen lezen.

Gaande jaren merkte ik al snel dat mijn interesse uitging naar gynaecologische klachten. Zoals menstruatieklachten, zwanger willen worden, zwangerschapsklachten, stuitligging en bevallingsvoorbereiding, maar ook het herstel na de bevalling en het opgang krijgen van de borstvoeding. Hier heb ik gerichte nascholing voor gedaan op het gebied van acupunctuur en chinese kruiden. Het besef hoe belangrijk de vrouwelijke hormonale huishouding is en dat wij daar als vrouwen zorgvuldig mee om mogen gaan is begonnen toen ik op 18 jarige leeftijd een tumor aan mijn eierstok kreeg. Dit was voor mij een signaal om zorgvuldig om te gaan met mijn gezondheid en bewustzijn, zowel lichaam als geest. Nu ik moeder ben van 2 dochters besef ik dat des te meer.

Wat ik zo mooi vind aan deze geneeswijze is de systemische aanpak. Een klacht heeft te maken met meerdere factoren die invloed op elkaar hebben. Fysieke gesteldheid, geestelijke gesteldheid, de relatie die je hebt met familie en/of partner en ook weersomstandigheden zijn voorbeelden van factoren die invloed kunnen hebben op een klacht. Door met deze factoren rekening te houden kan er een aanpak op maat gerealiseerd worden in de behandeling van de klacht. Bewustwording van gedrag is een belangrijke factor in de behandeling. Ik ben ervan overtuigd dat dit invloed heeft op zowel je psyche als fysiek. 

 

Wat kun je van de behandeling verwachten?

Bij de intake luister ik met aandacht naar je verhaal. Met wat concrete vragen stel ik de diagnose vast. Op een eenvoudige manier leg ik uit wat de diagnose inhoud en wat voor een effect de behandeling zal hebben. Daarnaast kun je advies krijgen wat betreft leefstijl en voeding. Aandacht en ontspanning vind ik belangrijk tijdens de behandeling. Op je gemak voelen is een pre. Mocht je de acupunctuur naaldjes spannend vinden, dan houd ik daar rekening mee. Afhankelijk van de klacht wordt naast de acupunctuur gebruik gemaakt van moxa, cupping en massage en indien nodig worden er chinese kruiden voorgeschreven om sneller tot een goed resultaat te komen. Mocht het nodig zijn verwijs ik je door naar een geschikte therapeut of huisarts.