Even voorstellen

Ik ben Maaike Hopman (1976). Van jongs af aan is gezond zijn en de invloed die je daar zelf op kan uitoefenen belangrijk voor mij. In mijn jonge jaren heb ik op hoog nivo geturnd en vervolgens ben ik de sportopleiding gaan volgen.

Tijdens mijn reizen in Australië, Nieuw Zeeland en Z-O Azië ben ik in contact gekomen met acupunctuur en chinese kruiden. Ik vond het fascinerend dat deze behandelwijze klachten op een natuurlijke manier kan verhelpen. Daar wilde ik meer van weten. Eenmaal terug in Nederland ben ik de acupunctuur opleiding gaan volgen. In 2007 ben ik begonnen met mijn praktijk. Inmiddels heb ik een half jaar stage gelopen in Australië en de opleiding chinese kruiden en voedingsleer afgerond.

Ik merkte al snel dat mijn interesse uitging naar gynaecologische klachten. Zoals menstruatieklachten, zwanger willen worden, zwangerschapsklachten, stuitligging en bevallingsvoorbereiding, maar ook het herstel na de bevalling en het opgang krijgen van de borstvoeding. Hier heb ik me gaande jaren in gespecialiseerd door gerichte nascholing te doen op het gebied van acupunctuur en chinese kruiden.

Het besef hoe belangrijk de vrouwelijke hormonale huishouding is en dat wij daar als vrouwen zorgvuldig mee om mogen gaan is begonnen toen ik op 18 jarige leeftijd een tumor aan mijn eierstok kreeg. Dit was voor mij een signaal om zorgvuldig om te gaan met mezelf, zowel lichaam als geest. Nu ik moeder ben van 2 dochters besef ik dat des te meer.

Wat ik zo mooi vind aan deze geneeswijze is de systemische aanpak. Een klacht heeft te maken met meerdere factoren die invloed op elkaar hebben. Fysieke gesteldheid, geestelijke gesteldheid, de relatie die je hebt met familie en/of partner en ook weersomstandigheden zijn voorbeelden van factoren die invloed kunnen hebben op een klacht. Door met deze factoren rekening te houden kan er een aanpak op maat gerealiseerd worden in de behandeling van de klacht.

 

Wat kun je van de behandeling verwachten?

Bij de intake luister ik met aandacht naar je verhaal. Met wat concrete vragen stel ik de diagnose vast. Op een eenvoudige manier leg ik uit wat de diagnose inhoud en wat voor een effect de behandeling zal hebben. Daarnaast kun je advies krijgen wat betreft leefstijl en voeding. Aandacht en ontspanning vind ik belangrijk tijdens de behandeling. Op je gemak voelen is een pre. Mocht je de acupunctuur naaldjes spannend vinden, dan houd ik daar rekening mee. Afhankelijk van de klacht wordt naast de acupunctuur gebruik gemaakt van moxa, cupping en massage en indien nodig worden er chinese kruiden voorgeschreven om sneller tot een goed resultaat te komen. Mocht het nodig zijn verwijs ik je door naar een geschikte therapeut.