Acupunctuur

Is acupunctuur iets voor jou?
Acupunctuur behandelt een breed scala aan klachten. Klachten waarbij het wordt toegepast zijn onderrugpijn, ischias, schouderpijn, frozen shoulder, nekklachten, tenniselleboog, muisarm, gewrichtspijnen, knieklachten, hielspoor, fibrobyalgie, sportblessures, slaapstoornissens, hooikoorts, maagklachten, buikpijn, hoofdpijn en migraine, burn-out, stress gerelateerde klachten, slapeloosheid, menstruatieklachten, onvruchtbaarheid, zwangerschapsklachten en overgangsklachten.

Een lichaam in disbalans geeft dit aan door middel van klachten in de vorm van hoofdpijn, slapeloosheid, obstipatie, diarree of andere vegetatieve pijnklachten. Op het eerste oog onschuldige ongemakken die geen grote impact op uw dagelijks leven hebben. Wanneer de klachten toenemen, vormen ze echter een duidelijk signaal dat het lichaam steeds meer in disbalans is. Acupunctuur biedt aanknopingspunten voor een effectieve behandeling, ook wanneer u intussen verschillende soorten therapieen heeft ondergaan of nog ondergaat.

Hoe werkt acupunctuur?
Acupunctuur is een oude Chinese geneeskunst die meer dan 2000 jaar succesvol in het Oosten wordt toegepast. Deze geneeswijze beschouwt de mens als een geheel. Op deze manier worden verbanden gelegd tussen verschillende klachten. Acupunctuur beinvloedt de energiestroom in gunstige zin en heft blokkades op. 

De wetenschappelijke basis van acupunctuur


Deze geneeswijze biedt aanknopingspunten om een breed scala aan chronische en acute klachten te kunnen behandelen. Inmiddels zijn een aantal wetenschappelijke studies verricht naar de werkzaamheid en heilzaamheid van acupunctuur. Hieruit blijkt dat acupuntuur effectief is. Zie WHO voor indicaties. Onze levensenergie - Qi - stroomt via een groot aantal meridianen door het lichaam. Afhankelijk van de klachten worden dunne naalden op vaste punten op het lichaam geplaats. De techniek is nauwelijks pijnlijk. Pure Mai werkt uiterst hygiensch en gebruikt alleen nieuwe, gesteriliseerde naalden. Ook wanneer u verschillende soorten therapieen heeft ondergaan kan acupunctuur aanknopingspunten bieden voor een effectieve behandeling. Aanvullende technieken die de resultaten van acupunctuur kunnen versterken zijn Chinese kruiden, moxa en cuppen. 


Wordt acupunctuur vergoed?
Acupuntuur behandelingen worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars o.a. VGZ, Unive, IZA, IZZ, CZ, Menzis, Zilveren Kruis, FBTO. Dit valt onder de aanvullende verzekering en heeft geen eigen risico. U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig. Kijk op zorgwijzer of de behandeling vergoed wordt.

 

 

Chinese kruiden

De geneeskrachtige werking van chinese kruiden stimuleren het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Hierdoor ontstaat er harmonie. De kruiden worden specifiek op de persoon afgestemd. Dat maakt de behandeling uniek. Chinese kruiden kunnen samen met regulieren middelen ingenomen worden. Het is wel raadzaam de behandelaar(s) daarvan op de hoogte te stellen.

Er zijn verschillende vormen voor het toedienen van kruiden; granulaten (dit zijn bereidde en geconcentreerde ruwe kruiden in poedervorm), pilvorm, tincturen (opgelost in  alcohol), hydrofiel druppels (opgelost in water, wordt vaak bij jonge kinderen gebruikt) en zalf/gel/poeder als externe applicatie.

Bijwerkingen van chinese kruidenformules treden in principe niet op. De formule is afgestemd op de persoon. Soms zijn er wel bijwerkingen, vaak zijn deze mild van karakter en bij het stoppen van de kruiden nemen de bijwerkingen af. Neem dan contact met ons op. We kunnen je dan helpen met het aanpassen van de dosering of de formule.

 

Cuppen

Cuppen is een Chinese techniek, gericht op het opheffen van blokkades in de spieren. Het stimuleert de bloeddoorstroming waardoor eerder herstel optreedt. Daarnaast voert het de afvalstoffen uit de spieren af. Deze behandeling is om die reden ook zeer geschikt voor sporters bij verzuring tijdens of na een intensieve training. Door het afvoeren van de afvalstoffen wordt de energietoevoer naar de spieren verhoogd. Spierpijn verdwijnt en de prestatie optimaliseert. 

Cuppen wordt ook succesvol ingezet bij pijn- en koude gerelateerde klachten zoals rug- en gewrichtspijnen, maar ook menstruatieklachten. We zetten deze techniek vaak in combinatie met andere behandelwijzen in, zoals acupunctuur en massage.

 

Moxa

Moxa is bijvoetkruid of Artemisia Vulgaris. Het gebruik van moxa geeft een extra dimensie aan een acupunctuur behandeling. Acupunctuurbehandeling met moxa geeft een weldadig, warm gevoel. We zetten Moxa in bij zowel spier gerelateerde klachten als koude- en vermoeidheidsklachten. Moxa wordt ook gebruikt bij zwangerschap om een baby in stuitligging te stimuleren zelf te draaien.