Problemen met je menstruatie?

Herken je dit? Elke maand er tegenop zien om ongesteld te worden. Dat je dagen en soms wel weken het voelt aankomen. Niet weet wat je ermee aan moet.
Als er klachten zijn rondom de menstruatie is dat een teken dat de energie niet goed stroomt in het bekkengebied. Je kunt dan denken aan een verstoorde menstruatiecyclus in de vorm van pijnlijke ongesteldheid (dysmenorroe), PMS (prementreel syndroom), een onregelmatige ongesteldheid, PCOS, het uitblijven van de menstruatie of een heftige menstruatie. Maar ook endometriose, een aandoening waarbij het  baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder aan andere organen hecht, en POF Prematuur Ovarieel Falen (vervroegde overgang). Met de behandeling krijg je beter inzicht in wat wanneer gebeurt en waarom het gebeurt. Acupunctuur en kruiden zijn effectief om deze klachten te verhelpen. 

 


Klachten waarbij het kan helpen:

 • PMS 
 • Onregelmatige cyclus
 • PCOS
 • Hevig vloeien
 • Pijnlijke menstruatie
 • Endometriose
 • POF
   

Maak gerust een afspraak

 

 

Menstruatiepijn

Dysmenorroe is het optreden van pijn en/of krampen tijdens de menstruatie. Dysmenorroe kan gepaard gaan met hypermenorroe (te veel bloedverlies), polymenorroe (vaker dan normaal ongesteld worden) of menometrorragie (te vaak en te veel) maar dit hoeft niet.

Als er sprake is van een afwijkingen van de baarmoeder en/of omliggende weefsels die de klachten kunnen veroorzaken, zoals myomen of endometriose. Spreken we van een secundaire dysmenorroe.

Endometriose geeft vaak pijnklachten en is een belangrijke oorzaak voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Hoe het ontstaat is onbekend. Aangenomen wordt dat het zich ontwikkeld doordat tijdens de menstruatie menstruatiebloed en baarmoederslijmvlies via de eileiders terugvloeien naar de bekkenholte, waar het zich hecht op organen en weefsels. Bij de menstruatie breken zowel het baarmoederslijmvlies als de endometriosehaarden af. Dit veroorzaakt irritatie en kan leiden tot ontsteking en littekenvorming. (Endometriose Stichting, 2015)

Acupunctuur en Chinese kruiden brengen je menstruatie weer in balans. Het verminderd de pijn, zorgt dat er een ‘normale’ ongesteldheid is (5-6 dagen) en verminderd endometriose. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan het eerste behandelresultaat na 2 tot 3 maanden merkbaar zijn, bij een frequentie van gemiddeld  2 tot 3 behandelingen per maand.

 

Pre Menstrueel Syndroom

Wat is PMS?
PMS, pre menstrueel syndroom, kan lastig zijn en je dag beheersen. De klachten ontstaan na de ovulatie tot de menstruatie. De meest voorkomende klachten bij PMS zijn;

 • Wisselende stemmingen
 • Pijnlijke borsten
 • Een opgeblazen gevoel/buikpijn
 • Prikkelbaarheid/nervositeit
 • Depressieve gevoelens/angstigheid
 • Vermoeidheid
 • Pijn in de rug
 • Vocht vast houden
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid

Acupunctuur en/of chinese kruiden kunnen deze klachten verhelpen.
Je gaat je beter voelen en het belast  je dagelijkse leven niet meer.

 

Menstruatiecyclus

Een normale, gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De cyclus begint op de dag dat je ongesteld wordt. Dit is dag 1 van de cyclus. Een nieuwe eicel rijpt ondertussen in de eierstok. Rond dag 14 van de cyclus komt de rijpe eicel vrij uit de eierstok, dit is het moment van de ovulatie of eisprong. Enkele dagen voor de ovulatie tot de dag erna ben je het meest vruchtbaar en heb je dus kans om zwanger te worden. Als de eicel die bij de ovulatie is vrijgekomen niet bevrucht word door een zaadcel, sterft deze af en wordt deze 14 dagen na de eisprong afgevoerd met een deel van het slijmvlies dat de baarmoeder afstoot: je wordt ongesteld. Een nieuwe cyclus begint weer opnieuw.

Amenorroe is de afwezigheid van minimaal 3 menstruele perioden in de vruchtbare leeftijd bij vrouwen die eerder een cyclus hebben gehad. Hierbij kunnen de oorzaken lichamelijk zijn bijvoorbeeld zwangerschap, maar ook psychisch zoals stress, depressie of anorexia. Wanneer amenorroe optreedt als gevolg van een stoornis in de hormoonregulatie zonder dat er een organische aandoening is vast te stellen, spreken we van functionele amenorroe.

PCOS, polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS komt voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen. Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert.

Behandeling met acupunctuur en/of chinese kruiden kunnen de cyclus reguleren, de hormonale huishouding in balans brengen en de lichamelijke en de geestelijke conditie optimaliseren.