Last van zwangerschapmisselijkheid? Of heb je niet genoeg borstvoeding? Zwanger zijn is een mooie en bijzondere tijd waar je optimaal van wilt genieten in goede gezondheid voor moeder en kind. Acupunctuur en chinese kruiden brengen verlichting bij zwangerschapsklachten als misselijkheid en braken, oedeem, pijn in de onderrug en bekkeninstabiliteit. 

Een kind in stuitligging kan vanaf week 32-34 gedraaid worden met een moxa behandeling. Vanaf week 36  kan acupunctuur de moeder voorbereiden op de bevalling door het stimuleren van het week maken van het bekken en het indalen van het kindje. Ook kan de bevalling worden opgewekt wanneer deze te lang uitblijft. Postnatale klachten zoals bekkeninstabiliteit, depressie, onvoldoende lactatie en vermoeidheid worden goed behandeld met acupunctuur en chinese kruiden. De behandeling geeft veel ontspanning, wat goed is voor moeder en kind.

 

Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid komt helaas vaak voor. Voor sommige vrouwen is het zelfs het eerste teken dat ze in blijde verwachting zijn. Het is een soort haat liefde relatie die je met de misselijkheid hebt. Vooral in de eerste maanden van je zwangerschap kan de misselijkheid je dagelijks leven overheersen. Door de misselijkheid ben je vaak ook erg moe. Rond de vierde maand is het meestal voorbij. Acupunctuur kan de misselijkheid verlichten en je energie versterken.

 

Stuitligging

Een stuitligging is een liggingafwijking bij een zwangerschap waarbij de baby met het hoofd bovenaan in de baarmoeder ligt en met het achterwerk (of de stuit) naar beneden. Normaal ligt de baby met het hoofdje naar beneden.

Er zijn verschillende soorten stuitligging:

Volkomen stuitligging: de baby heeft de bovenbenen langs het lichaam gestrekt en heeft de knieën gebogen zodat de voeten naast de billen liggen. De baby zit in een soort kleermakerszit.

Half onvolkomen stuitligging: de baby ligt met een been gestrekt naar boven en met het andere been naar beneden zoals bij een volkomen stuitligging.

Voetligging: de baby ligt met een of beide benen gestrekt naar beneden, zodat een of twee voetjes onder de billen liggen. (Wikipedia, 2015)

Vanaf 32 tot 34 weken kan een kind in stuitligging gedraaid worden met een moxa behandeling. Na deze behandeling gaan vader en moeder de moxa behandeling  vervolgens 9 dagen voortzetten.  Een onderzoek van het JAMA (the Journal of the American Medical Association) heeft aangetoond dat er een grotere kans is op draaien met de moxa dan met frictie. 

 

Oedeem

Oedeem is het vasthouden van vocht in het lichaam. Vooral tijdens de laatste zwangerschapsmaanden en tijdens warm weer kan een vrouw er meer last van krijgen. Opgezette handen, voeten en enkels komen geregeld voor bij zwangere vrouwen. Soms gaat dat gepaard met tintelingen, doofgevoel of het gevoel van een speldenkussen onder de voeten.

Acupuctuur en chinese kruiden zorgen dat het vocht beter afgevoerd word, waardoor de klachten afnemen.

 

Bekkeninstabiliteit

Tussen de 1 en 9% van de zwangere heeft last van bekkeninstabiliteit. Meestal begint dit proces rond de twintigste week. Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is, doordat de banden steeds elastischer worden, kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn.  Bekkeninstabiliteit is onder andere een combinatie van bewegingsproblemen en pijn aan je bekken. Over het algemeen zit de meeste pijn in de buurt van je schaambeen en je onderrug. De pijn kan verder uitstralen naar de binnenzijde van je bovenbeen, lies en/of vagina. Ook aan beide zijden van je onderrug ter hoogte van je SI-gewrichten, daar waar veel mensen twee van die “kuiltjes” hebben, kun je pijn krijgen. De pijn in je onderrug kan zelfs uitstralen tot aan je onderbeen. Ook je stuitje kan hierdoor gemeen zeer doen.

‘Startpijn’ is een kenmerk van bekkenpijn is. Zoals opstaan uit een stoel. Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand.

Hoe kun je het behandelen?

Acupunctuur is een goede aanvulling in combinatie met mensendieck. Beide therapieën zijn in de praktijk aanwezig. Collegiaal overleg wordt dan geregeld gedaan.

 

Borstvoeding komt niet op gang

Je wilt borstvoeding geven, maar het lukt niet. Je wilt je kindje graag een goede start geven met borstvoeding. Het is dan ook erg frustrerend  als het niet lukt. Voor het op gang brengen van de melkproductie is het belangrijk dat de baby snel na de geboorte wordt aangelegd en daarna regelmatig, om de twee à drie uur. Er zijn verschillende redenen waarom de borstvoeding niet opgang komt. Belangrijk is dat je snel handelt. Een lactatiedeskundige kan je hier goed bij helpen. Voor een extra stimulatie zijn acupunctuur en chinese kruiden zeer effectief.