Maaike Hopman
Acupuncturist en Mindfulness trainer

Ik ben Maaike Hopman (1976): acupuncturist en mindfulness trainer. Met acupunctuur, Chinese kruiden en voedingsadvies heb ik me gespecialiseerd in hormonale klachten en pijnklachten bij vrouwen. En met mindfulness leer ik je bewustere keuzes maken zodat je minder stress en spanning hoeft te ervaren in je dagelijkse leven. 
 

Vrijheid en avontuur
Vrijheid en avontuur zitten in mijn bloed. Ik heb veel gereisd en voor acupunctuur en kruiden heb ik stage gelopen in Australië en China. Met mijn vriend en onze twee dochters reis ik het liefst nog steeds, maar ik richt me óók op de reis naar binnen. Die reis geeft me nog steeds meer vrijheid en avontuur dan ik had kunnen vermoeden.
Ik heb verschillende opleidingen gedaan en ik laat me regelmatig bijscholen. In 2020 heb ik de opleiding MBSR-trainer bij het Instituut voor Mindfulness afgerond. In 2003-2006 heb ik de opleiding Acupunctuur gedaan. Daarnaast heb ik opleidingen gevolgd voor o.a. Chinese kruiden en Chinese voeding, Medische Basis Kennis (CPION geaccrediteerd), hormonale klachten en effectieve pijnbestrijding.
Bekijk mijn uitgebreide cv 

 

Nuchter en met humor
Ik ben nuchter en down to earth, al rijmt dat misschien niet meteen met je idee over acupunctuur en mindfulness. Het gaat juist heel goed samen! Van mijn cliënten hoor ik het vaakst terug dat ze deze combinatie juist erg waarderen. Samen met de rust, de ontspanning en het vleugje humor.
Reacties op mijn behandelingen en trainingen 

 

En … pauze!
Als mensen bij mij zijn, in de praktijk of bij een training, ervaren ze een moment van rust. Ik merk het al als ze binnenkomen, en nog helemaal bezig zijn met alles daarbuiten. En dan: de pauzeknop. Even een ontspannen moment waarbij het alleen over hen gaat, waarbij ze zich kunnen concentreren op wat zij nodig hebben. Een soort van thuiskomen, maar dan bij henzelf. Zelf creëer ik ook dagelijks momenten om in verbinding te blijven met mezelf. Ik mediteer elke dag en beoefen Yoga en Qi Gong. In de natuur voel ik me in mijn element, het geeft me rust en het gevoel van vrijheid.

Elke keer een mooie puzzel

Ik geloof in de holistische benadering: alles staat in verbinding met elkaar. Jij bent uniek en loopt tegen andere dingen aan dan een ander. Ik los deze ‘puzzel’ graag samen met je op, door goed te analyseren, te luisteren en te voelen wat er bij jou speelt. Afhankelijk van je klachten doe ik dat met acupunctuur, door te kijken naar je voeding, door chinese kruiden voor te schrijven of door mindfulness. Of een combinatie van deze mogelijkheden. Elke behandeling gaat op maat, waarbij ik ook kijk naar wat jij zelf kunt doen in jouw dagelijkse leven.

 

Voor wie is acupunctuur en mindfulness geschikt?

Met acupunctuur en kruidentherapie voor alle vrouwen die last hebben van hormonale klachten. En bij de mindfulness trainingen richt ik me op (werkende) moeders en vrouwen. Het zijn vaak vrouwen met een druk werk- en/of gezinsleven, die allerlei ballen moeten hooghouden. Vrouwen die snel geneigd zich aan te passen aan de wensen en verwachtingen van anderen. Ze voelen zich schuldig als ze op een dag zomaar een uur helemaal voor zichzelf nemen. Ik zie dat anders: doordat je voor jezelf zorgt, ben je meer in contact en kun je ook meer geven. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je omgeving. 

 

Wat kun je van mijn training mindfulness verwachten?
Je kan verwachten dat je op een positieve manier de volle aandacht voor jezelf hebt. En dat je daardoor bewustere keuzes gaat maken, betere en gezondere keuzes voor je lichaam en geest. De training is daarom zo waardevol, ook voor de lange termijn: je leert echt om beter voor jezelf te zorgen. De lessen zijn heel praktisch zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Je leert alle aspecten van mindfulness kennen en hoe je mindfulness in je dagelijks leven kunt inpassen. Meer over de training mindfulness

 

Wat kun je van mijn behandeling verwachten?
Van een acupunctuurbehandeling kun je verwachten dat ik in een rustige en ontspannen sfeer en met aandacht voor jou op zoek ga naar een oplossing. Ook maak ik naast acupunctuur gebruik van Chinese kruiden, moxa en/of cupping. Altijd in goed overleg met jou.
Meer over de behandeling

 

Hormonale klachten, zwangerschap en overgang
Ik ben gespecialiseerd in hormonale klachten bij vrouwen zoals PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), PMS (Pre Menstrueel Syndroom), endometriose, pijnlijke menstruatie en klachten die horen bij de overgang. Ook ik heb veel ervaring in het begeleiden van vrouwen bij wie het niet lukt zwanger te worden zonder of met aanwijsbare medische oorzaak. Daarbij help ik vrouwen met zwangerschapsklachten en met het voorbereiden op hun bevalling. Meer over hormonale klachten

 

Goed om te weten
Na 4-5 behandeling kun je resultaat ervaren. Vaak start ik met wekelijkse behandelingen. Zodra de klachten verminderen zit er meer tijd tussen de afspraken. Indien nodig worden er kruiden voorgeschreven. Als de klachten niet te verhelpen zijn met deze behandelmethoden verwijs ik je door naar de huisarts of een andere therapeut.