Overige klachten

 

Hooikoorts

Acupunctuur helpt de weerstand te versterken en acute hooikoorts klachten te verminderen.
Het voorjaar komt er weer aan. Voor de één een welkom vooruitzicht en voor de ander een ware vijand. Alle pollen, zaadjes, pluisjes en stofdeeltjes prikkelen de slijmvliezen met als gevolg niezen, benauwdheid, loopneus, jeukende/rode ogen. Acupunctuur versterkt het immuunsysteem, waardoor de klachten aanzienlijk verminderen. Het heeft een paar weken tijd nodig om de weerstand te versterken, het is daarom van belang om op tijd met de behandelingen te beginnen. Heeft de hooikoorts al zijn intreden gedaan, dan kan acupunctuur nogsteeds de klachten verminderen.

 

 

Stress, vermoeidheid

Vermoeidheid is een algemeen symptoom, dat bij veel ziektes gezien kan worden. Chronische vermoeidheid komt in onze maatschappij veel voor. De reden hiervoor is nog niet helemaal duidelijk. Chronische vermoeidheid kan gezien worden als een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Om weer op het juiste spoor te komen is een brede aanpak nodig. Gezonde voeding, sporten en ook acupunctuur helpen om in de positieve flow te komen.

Een depressieve stemming hebben is wanneer iemand zich voor een korte periode neerslachtig voelt. Een depressie hebben, is wanneer er gedurende 2 weken of langer depressieve klachten zijn die niet vanzelf over gaan. Deze klachten hebben een behoorlijke invloed op het functioneren. De kenmerken zijn onder andere depressieve stemming (leeg, verdrietig of neerslachtig voelen), vermindering van interesse of plezier, duidelijke gewichtsverandering, of verandering van eetlust, verstoorde slaap (te veel of slapeloosheid), gejaagdheid of juist geremdheid, moeheid, verminderde concentratie of besluiteloosheid.

Stress betekent spanning, druk of belasting. Het lichaam reageert op stress door onder andere versnelling van de polsslag (hartritme), gespannen spieren en snellere en diepere ademhaling. Een gezonde spanning (stress) is in bepaalde situaties goed, het maakt je alert en verbetert de concentratie, waardoor je beter kan presteren. Wordt de spanning te hoog, duurt deze te lang en kan de spanning onvoldoende wegvloeien, kan stress zich uiten in diverse spanningsklachten zoals: vermoeidheid, slecht slapen, pijn (hoofdpijn, maagpijn, spierpijn, etc). 
Acupunctuur kan helpen deze klachten te verminderen en ontspanning geven in lichaam en geest bij zowel stress als bij depressieve klachten

 

Huidklachten

Er zijn heel veel verschillende vormen van ezeem. De meest voorkomende vormen is atopische eczeem. Ofwel constitutioneel eczeem. Het is een chronische ontsteking van de huid, zonder dat we daarvan de oorzaak kennen. Constitutioneel eczeem is een huidaandoening met roodheid, blaasjes, korstjes, schilfers of schrale plekken. Jeuk is een essentieel kenmerk. Constitutioneel eczeem komt vaak familiair voor en is één van de aandoeningen die past binnen het zogenoemde atopisch syndroom. Onder dit syndroom valt de combinatie van astma, allergische aandoeningen van neus en oogslijmvliezen, voedselallergie en constitutioneel eczeem bij één persoon of binnen één familie. Er zijn aanwijzingen dat het atopisch syndroom een genetische basis heeft
Chinese kruiden kunnen zinvol zijn en acupunctuur kan ingezet worden om de jeuk te dempen door de histamine te remmen.

 

 

Spijsverteringsklachten

Een grote groep mensen heeft regelmatig darmklachten of prikkelbaar darmsyndroom (PDS/IBS). Het dagelijkse leven kan hierdoor in negatieve zin worden beïnvloed. Een medische oorzaak is niet altijd bekend. Acupunctuur kan helpen bij deze klachten.

Onderzoek naar acupunctuur en darmklachten
Onderstaand review is een samenvatting van alle onderzoeken op het gebied van maag-darmklachten. Acupunctuur gaf een verbetering van kwaliteit van leven bij IBS (prikkelbaar darmsyndroom), de ziekte van crohn en colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa en de ziekte van crohn is er een significante vermindering in actieve periodes gemeten. Het is nog niet duidelijk hoe de werking van acupunctuur verklaard kan worden. Daarvoor is er in de toekomst meer en specifieker onderzoek vereist. 
Lees meer in onderstaand artikel;

Acupuncture treatment in gastro-intestinal diseases: a systematic review

 

Slaapstoornissen/Insomnia

Slapen is heerlijk. Wanneer mensen niet kunnen slapen kan dit de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden.
Moeite met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden of droomverstoorde slaap door piekeren/malen, oververmoeidheid of spanning op het werk en/of thuis zijn belangrijke veroorzakers van slaapstoornissen. Maar ook pijnklachten kunnen de nachtrust verstoren.
Ruim 15% van de bevolking heeft af en toe last van slapeloosheid

 

 

Pijnklachten

Acupunctuur effectief bij rugpijn
Een studies toont aan dat patiënten met rugpijn klachten die acupunctuur ondergingen een lagere pijnniveau ervaarden en minder pijnstillers nodig hadden dan de patiënten die de gebruikelijke zorgverlening kregen.
Lees hier het volledige artikel